Polariserend en schaamteloos wij/zij

(Opinie) Zorgen Van Grieken en Co inderdaad voor de comeback van Vlaams Belang?

tom van grieken 1Op 25 mei 2014 was het een zwarte dag voor de leden en militanten van Vlaams Belang.  De verkiezingsresultaten op het scherm kleurden gitzwart.  De jaren daarvoor was luid aangedrongen op verjonging, op vernieuwing in verpakking en werkwijze, op militante activering van besturen en mandatarissen;  maar alle verzoeken waren brutaal van tafel geveegd, vaak gepaard gaande met ‘executie’ van de boodschapper.  Maar in de politiek is er een ijzeren wet, die door Vlaams Blokkers destijds vaak tegen de traditionele partijen was geciteerd: de kiezer heeft altijd gelijk.  Op 25 mei 2014 gaf die kiezer zijn mening, met de zwaarste verkiezingsnederlaag in de geschiedenis van Vlaams Blok/Vlaams Belang tot gevolg.  De kiezers trokken in drommen naar de N-VA, en het VB tuimelde van nog 12,3% in Vlaanderen in 2010 naar amper 5,8%, nauwelijks meer dan de kiesdrempel.  Het aantal federale parlementsleden werd zomaar even herleid van 12 naar 3.

Een partij die zo wordt afgestraft moet snel op zoek naar herbronning en vernieuwing.  Dat gebeurde, en eindelijk werd onder leiding van kersvers Tom Van Grieken een nieuwe generatie aan het roer toegelaten die een nieuwe wind liet waaien.  Ingewijden weten dat dat niet zonder slag of stoot ging, en ook dat diverse leden van de nieuwe ploeg aanvankelijk aarzelden:  was de plotse verantwoordelijkheid op hun onervaren schouders niet té groot?  Was er eigenlijk nog wel een realistische kans om het gehavende schip drijvend te houden?  De pers was staalhard: ‘deze kindsoldaten maken geen kans.’  Maar het antwoord dat de nieuwe mensen van velen in en rond het Vlaams Belang kregen was hoopgevend:  de modellen van het automerk mogen dan al voorbijgestreefd zijn, de motor van het voertuig is en blijft van prima kwaliteit.  Overnemen dus, die zaak, moedig bijsturen en grondig opknappen waar nodig, en het resultaat zal geleidelijk aan zichtbaar worden.

Mede onder invloed van de asielinvasie lijkt dat nu veel sneller dan verwacht werkelijkheid te worden.  In recente peilingen klokt het VB af boven de 10%, dat is ruim boven de foutenmarge.  Het bevestigt ook wat iedereen op straat kan zien en horen: de mensen zijn de invasie meer dan zat, de N-VA laat hier zware pluimen en de boodschap van het VB blijkt meer dan ooit actueel.  Dat die boodschap gebracht wordt door een nieuw en jong gezicht, Tom Van Grieken, die bovendien slim vermeldt dat hij niet tegen mensen, maar wel tegen mechanismen van massa-immigratie is, is een extra factor die niet mag en kan onderschat worden.  De steun van een jonge, nieuwe ploeg die achter de schermen hard aan de weg timmert doet de rest.

Is het dus tijd om de champagnekurken te laten knallen in de Madoutoren?  Hoegenaamd niet.  Vooreerst zijn de verkiezingen nog veraf, helaas;  pas in 2018 is het weer zover.  Dat is in de politiek een eeuwigheid.  Het zijn dan ook nog gemeenteraadsverkiezingen, een niveau waar de sclerose hoegenaamd nog niet weggewerkt is.  Daar is dus nog een berg werk aan de winkel.  Bovendien weet de concurrentie nu helaas ook dat het VB opnieuw meetelt, daar waar de partij het voorbije jaar rustig genegeerd is – en zo in de luwte zijn wonden kon likken.  Bereid u dus maar voor op een nieuwe stroom haatpropaganda via media, scholen en vakbonden.

geertbourgeois11juli2015moslimsEen belangrijk schaakstuk op het bord is de N-VA.  De N-VA weet wie aan haar score knaagt: daar moet dus in principe op gereageerd worden.  Maar is de partij daar nog wel geloofwaardig toe in staat?  Tot nog toe kon De Wever op cruciale momenten de partij ‘rechtser’ laten lijken dan het centrumbeleid dat ze federaal, Vlaams en lokaal voert, maar het verschil tussen woord en daad wordt steeds zichtbaarder.  Pleiten voor een herziening van de Conventie van Genève, en intussen Vlaanderen volpoten met nieuwe asielcentra, zelfs De Wever komt er niet eindeloos mee weg.  Bovendien lijkt het erop dat de spreidstand tussen de linkse vleugel van de partij enerzijds en het gezelschap De Wever-Homans-Jambon-Francken steeds groter wordt.  Het was opmerkelijk dat de recente straffe uitspraken van De Wever meteen werden teruggefloten door Peumans.  De N-VA lijkt zo steeds meer op…  de Volksunie;  ook daar werd een duidelijke koers verlamd door de links/rechts-tegenstelling.  En laat dat nu net de situatie zijn die destijds een opening creëerde voor… het Vlaams Blok.

Intussen mag ook een zeker ‘risico van binnenuit’ niet uit het oog verloren worden.  Sommige veteranen zouden in de verleiding kunnen komen om te zeggen: ‘Zie je wel dat we gelijk hadden toen we zegden dat alles wel weer vanzelf goed zou komen’, en opnieuw kunnen proberen de cockpit over te nemen.  Dat zou een kapitale fout zijn, want dan zou vergeten worden, dat net de verjonging en de verandering zorgen voor de betere scores.

Er is dus nog geen reden voor euforie, maar als het VB de huidige koers aanhoudt ziet zijn electorale toekomst er niet slecht uit.  Zodra die evidente zorg van elke partij min of meer beantwoord is, is het tijd voor een volgende vraag: als rechtse Vlaamsnationalisten veel zetels, veel verkozenen, en daardoor veel personeelsleden en veel geld bekomen, wat moeten zij daarmee dan doen?  Alles pompen in propaganda, hopend op nog meer zetels, in nog meer stemmen?  Of integendeel investeren in de uitbouw van een stevig verankerd netwerk, inclusief eigen vormingsinstellingen, eigen mediakanalen, eigen culturele initiatieven, eigen domeinen en lokalen?  De vraag stellen is ze al deels beantwoorden…

9 Reacties

 1. De stijging van het kiespubliek blijft voor mij relatief laag in vergelijking met de EU-landen. Het uitgedeeld pamflet kwam mijn inziens een tweetal maanden te vroeg; zeker op het ogenblik dat de MSM volop bezig was met het walgelijk charme-offensief tov de gelukzoekers. De eerstvolgende maanden zullen de feiten aantonen dat het Vlaams Blok, Pim Fortuyn volledig juist waren over de toekomstige chaos dat ALLE andere partijen hebben geschapen. De financiële kater zal bij de burger de oorzaak zijn om hun stemgedrag te veranderen.

 2. Uitstekend artikel, en ik hoop, voor de toekomst van onze kinderen, dat de heropstanding even steil omhoog zal gaan als het de laatste jaren omlaag ging. Ik vind anderzijds wel dat de oude garde hier nogal streng bekritiseerd wordt. Er zijn fouten gemaakt, dat zal ik niet ontkennen, maar dat N-VA zo groot is kunnen worden komt toch ook door andere factoren. De Wever is bijvoorbeeld groot gemaakt door de Slimste Mens, die kansen hebben ze Annemans of de Winter nooit gegeven (KNIP). In ieder geval, ik hoop van harte dat oud en jong nu de handen ineen slaan en eensgezind samenwerken, want het Belang zal meer dan de handen vol hebben aan zijn externe vijanden. Succes, Van Grieken!

 3. ” Loontje komt om zijn boontjes ” Wil ik toch even duidelijk zijn Willem, toen je werd geboren moest je ook nog veel leren en was alles ook moeilijk zelfs je eerste stapjes. Wel Tom Van Grieken heeft het tot nu al heel diplomatisch er van af gebracht waar ik mij ook zorgen heb over gemaakt bij zijn start als voorzitter. Het resultaat mag gezien worden gelet op de paniek van Links, wees gerust Tom is op korte tijd een grote jongen geworden met veel sympathie in de partij en er buiten. En dat hij op de leugen TV uit beeld word gehouden is maar tijdelijk men kan en zal hem niet langer negeren ook niet het VB die op de terugweg is.

 4. Goeie analyse, Rob. De Januskop van NVA moet ondertussen inderdaad wel voor iedereen zichtbaar zijn. Meer en meer wordt duidelijk dat de prioriteiten van NVA niet dezelfde zijn als die van VB, en ook al waren ze dat, NVA zal nooit de kans krijgen ze binnen de Belgische context te realiseren. Ook ondergetekende behoort tot hen die indertijd zijn gezwicht voor de betovering van de Lorelei die NVA was, maar de oude stal wenkt. De vloer is geveegd, er ligt nieuw stro en het dak is vernieuwd. En misschien hoeven we niet eens te wachten tot 2018 voor er in Belgistan opnieuw verkiezingen zijn, gezien de spanningen die er heersen tussen de regeringspartijen. Om aan te sluiten bij je slotstelling: er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat “alles sal reg kom as ons almal ons plig doen”, zoals Johannes Brand 150 jaar geleden al wist.

 5. heb Gisteren het debat gezien, en voor de eerste maal zag ik de Voorzitter van het Vlaams belang, natuurlijk hielt men hem zoveel mogelijk uit beeld, toen hij dan toch zijn zegje mocht doen, veel molenwieken met de armen maar zeer weinig inhoud. Waar is de tijd van Van Hecke , Annemans de winter, die hun tegenstanders onder tafel debatteerden .neen de brave man heeft het niet.

  • Zagen wij dan een ander debat ? Of bent u ziende blind ?

   • Ik heb het in ieder geval ook heel anders ervaren. Natuurlijk, Tom moet nog groeien. Maar dan nog doet hij het goed. De opstelling is voor hem natuurlijk nogal ondankbaar: Hij is de ‘jonge onervaren voorzitter van een partij die net een pak rammel heeft gekregen’. Die jonge voorzitter moet het uitgerekend in een rode burcht opnemen tegen gekende haviken en een De Wever die ver boven iedereen uitsteekt, die op zijn absolute electorale top zit. Komt daarbij dat de media eerlijk noch vriendelijk de woorden van Tom weergeven. Maar, dat is geen probleem. Tom deed het al zeer goed. Laat hem maar rustig groeien en, tip voor de partijleiding, organiseer media-training. Kijk naar hoe De Wever zijn debatten voorbereid. Die doet dat zeer geslepen en gedegen met een hele groep mensen die van aanpakken weten. Daarom, in combinatie met zijn natuurtalent, komt hij met de grootste leugens en verdraaiingen weg. Dat hij in het genoemde debat onze onafhankelijkheidsstrijd belachelijk maakt is zoiets. Dat is verraad, een mes in de rug van de Vlaams nationalist. Maar als De Wever het doet lacht die Vlaams nationalist daar eens vriendelijk mee…

   • Dat die brave man dan maar in de leer gaat bij Filip De Winter, men moet reëel durven toegeven hij bakte er niks van. hoe men het draait of keert, ge hebt het of ge hebt het niet. maar kom elk zijn mening , de wederopstanding van het belang is zeer gematigd navenant de massale kritiek op de toestroom van allerlei tuig die hier met open armen ontvangen worden ten nadeel van eigen volk. En toen ik geboren werd, ratteke, moest ik leren kakken en pissen op een potje. Maar als jongeling van 14 had ik al een klare kijk op het profitariaat van de Franqiljons ten nadelen van Vlaanderen. En waar ik mij vandaag aan erger, toen kon met nog een grote massa Vlaams nationalisten naar Brussel krijgen, en daar was ik bij en bij nog vele andere betogingen met het bijhorige traangas, matrakslagen en uren in de cel, vandaag krijgen ze amper enkele tientallen betogers bijeen tegen de toestroom van de toekomstige terreur, de meeste voelen zich vandaag veiliger achter hun PC en daar houdt het mee op. geen daden meer alleen nog Blablabla. dus als zeventig jarige heb ik heel veel geleerd, ik heb geleerd dat de Vlamingen van vandaag mak en tam geworden zijn. En uit het verraad van de toenmalige VU heeft men geen kl… geleerd want men stemt vandaag massaal op dezelfde partij alleen heeft ze een andere verpakking.

 6. Prima redactioneel stuk. Eindelijk weer wat terug van weggeweest ! Heel veel succes!

%d bloggers liken dit: